Vyrobte si vlastné polotovary

Zamrazený obalený syr, predvarené hranolčeky na vyprážanie, bryndzové pirohy a ďalšie polotovary vedia poriadne ušetriť čas. Ak siahneme po tých kvalitnejších značkách, výrobky neobsahujú o nič viac konzervačných látok, alebo chémie, ako klasické potraviny. Avšak za tú istú cenu, ktorú zaplatíme za dve porcie, by sme si zo zakúpených surovín vedeli pripraviť pokojne aj dva obedy. Polotovary si pritom viete vyrobiť aj doma. Tento spôsob je taktiež veľmi dobrým riešením, ak ste nakúpili potraviny, ktoré ste zabudli zjesť a začínajú sa kaziť. Jediné čo potrebujete je dostatok priestoru v mrazničke.

hranolky
                                 
Predvarené a zamrazené hranolčekysi viete pripraviť veľmi jednoducho. Stačí ošúpať zemiaky, ktoré uvaríte v slanej vode. Nesmú byť však úplne mäkké. Vo vode ich nechajte iba pár minút, vodu sceďte a nechajte ich vychladnúť. Následne zemiaky pokrájajte na hranolčeky. Vložte ich do mikroténového vrecúška a dajte zamraziť do chladničky. Keď ich vyberiete, postupujte rovnako ako pri kupovanom polotovare. Ešte zmrazené hranolčeky vhoďte do rozpáleného oleja, alebo vložte na pekáči do rúry.
 
Vyprážaný syr simôžete predpripraviť dvoma spôsobmi. Obaľte ho klasicky v múke, vajíčku a strúhanke. Potom ho zabaľte do vrecúšok, avšak iba po jednom , aby sa vám jednotlivé kusy nezlepili a dajte ich zamraziť. Ak si ich budete chcieť pripraviť na obed, musíte syry vypražiť rovnako ako keby ste ich obalili v danej chvíli. Druhým spôsobom je, že ich pred zamrazením vypražíte. V tomto prípade ich po vybratí vhodíte do oleja iba na pár minút. V podstate len preto, aby ste ich ohriali a trošku „oživili“.
 
Bryndzové pirohy či halušky, si pripravte klasickým postupom. Vhoďte ich do horúcej vody a nechajte iba jemne obvariť. Počkajte kým trošku vychladnú a uskladnite ich do mrazničky. Pred tým ako budete pirohy konzumovať, ich povarte už iba kratšiu dobu, aby sa nerozvarili.

kuře
 
Týmto spôsobom si môžete pripraviť zemiakové a zeleninové placky, americké zemiaky, sladké knedličky s náplňou, ale pokojne aj obaľované mäso, alebo ryby. Pamätajte však na to, že v prípade akýchkoľvek predvarených surovín, by ste ich nemali skladovať dlhšie ako šesť mesiacov. Nikdy ich opätovne nezmrazujte. Radšej si svoje polotovary zabaľte do menších balíčkov, aby ste nemuseli na jeden krát rozmrazovať veľké množstvá.